30 Ekim 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 4


Bugünkü derste öğrenci özellikleri ve bilişim teknolojileri öğretim programı konularını işledik. Öncesinde 2 ülkenin eğitim sistemi hakkında konuştuk. 1. si Singapur’du. Son yıllarda yapılan PISA ve TIMMS’de Singapur önemli başarılar elde etti. Singapur’un 2011 TIMMS sonuçları incelendiğinde 8. sınıf düzeyinde matematik başarı puanı 611 puanla ikinci sırada; fen ve teknoloji başarısı 590 puanla birinci sırada; 4. Sınıf düzeyinde matematikte 606 puanla birinci sırada; fen ve teknoloji alanında da 583 puanla ikinci sırada yer aldığı görülmektedir (TIMMS, 2011). Singapur’un 2015 TIMMS 8. sınıf düzeyinde matematik başarı puanı incelendiğinde 621 puanla birinci sırada; fen ve teknoloji başarısı 597 puanla birinci sırada; 4. Sınıf düzeyinde matematikte 618 puanla birinci sırada; fen ve teknoloji alanında da 590 puanla birinci sırada yer almaktadır (TIMMS, 2011; TIMMS, 2015). Singapur 2009 yılında ilk defa katıldığı PISA’da okuma becerileri alanında 526 puanla beşinci sırada; matematik okuryazarlığında 562 puanla ikinci sırada; fen okuryazarlığında ise 542 puanla dördüncü sırada; 2012 yılında okuma becerileri alanında 542 puanla üçüncü sırada; matematik okuryazarlığında 573 puanla ikinci sırada; fen okuryazarlığında ise 551 puanla üçüncü sırada; 2015 yılında okuma becerileri alanında 535 puanla birinci sırada; matematik okuryazarlığında 564 puanla birinci sırada; fen okuryazarlığında ise 556 puanla birinci sırada yer almayı başardığı görülmektedir.
2.'si ise Güney Kore’dir. Sadece Güney Kore’de değil, Uzak Doğu’nun büyük kısmında eğitim işi son derece disiplinli ve katı, Bu ülkeler arasında Güney Kore; en aşırı uçtaki ve tartışmasız en başarılı ülke olarak diğerlerinden ayrılarak öne çıkıyor. Güney Kore’de sosyoekonomik merdivenin basamaklarını başarıyla tırmanmanın ve güvenli bir iş bulmanın tek yolu bir sınavdan çıkıp diğerine girmek üzerine şekilleniyor. Güney Kore’deki okuryazarlık oranı yüzde 100′e ulaştı, ayrıca Güney Kore, uluslararası karşılaştırmalı başarı testlerinde en ön sıralarda yer alıyor. Çocuklar yıl boyunca hem okulda hem de özel öğretmenlerle ders yapıyor.
Sonrasında 1. Grup öğrenci özellikleri hakkında bir sunun yaptılar. Öğrenci özelliklerinde cinsiyet etkisini gördük. Cinsiyet etkisinde arkadaşlarımız kızların olumlu bir bakış açısının olduğunu erkeklerin çok fazla olumlu bakmadığını ama daha sonra erkeklerin okul dışında bilgisayarla daha fazla zaman geçirdiğini söylediler ve erkeklerin daha olumlu baktıklarını söylediler. Bilişsel gelişimde ise birçok kuramın olduğunu ama Piaget’nin kuramının kullanıldığını söylediler. Piaget’nin bilişsel gelişim evreleri; algı ve motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemsel dönem, soyut işlemsel dönem.  Algı-Motor; 0-2 yaş arasını kapsar ve refleks ağırlıklıdır. İşlem öncesi; 2-7 yaş arasını kapsar ve ben merkezcldir. Somut işlemsel; 7-14 yaş arasını kapsar ve olaylara en fazla bir alternatif düşünülür. Somut işlemsel; yetişkinler, bilişsel gelişim tamamlanır, algoritma ve programlama için uygundur.
Ön bilgi konusunda; öğrenciler kendilerini bilişimle ilgili belli alanlarda diğer konulara göre daha iyi yetiştirmiş olabilirler. Öğrenciler arasında bu ön bilgi farklılıklarını aşmak için akran işbirliği yapılmalıdır.
Düşünme stillerinde; tek boyutlu düşünme stilleri vardır, Bunların içerisinde; görsel-işitsel düşünme, alan bağımlılık ve alan bağımsızlık, sağ ve sol beyindir.
İlgi, istek ve tutumda; not verilmemesi öğrencilerde isteksizliğe yol açıyor. Yine cinsiyette erkekler daha çok ilgilidir, bilgisayar oyunları oynanır okul dışında.
Bilişim teknolojileri öğretim programında; öğretim programının öğeleri vardır. Bunlar; hedefler/kazanımlar, kapsam/içerik, öğrenme-öğretme durumları, değerlendirme öğelerinden oluşur.
Türk milli eğitim sistemi içerisinde öğretim programların geliştirilmesi ve uygulanması Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca yapılır.
Öğretmenlerin ve yöneticilerin derse karşı tutumları vardır. Yöneticiler alan öğretmenlerine tamirci gözüyle bakıyorlar ve okuldaki bilgisayarların bakımından sorumlu tutuyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder