11 Aralık 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ


Bugünkü dersimizde 2 konu başlığını işledik. Birincisi öğretimde yeni yaklaşımlar ve bilişim teknolojileri öğretimiydi. Bu konuda sorgulayıcı öğrenme, bağlı öğretim, eleştirel düşünme, yansıtıcı öğrenme, ağ araştırması ve mobil öğrenmeyi işledik.
Sorgulayıcı öğrenme, bir olay, problem ya da durum hakkında doğruya ulaşmak için sorgulayarak bilgi edinme sürecidir. Geleneksel sınıf ortamında, anlatılan konuyu sorular sorarak işleme sürecinden çok bahsedilmektedir. Sorgulayıcı öğrenmeyi sadece soru sorma şeklinde kısıtlı anlamda kullanmak yanlıştır.
  • Öğrencinin ne öğrenmesi gerektiğine karar verir.
  • Kaynakları ve belirlenen kaynaklardan en iyi nasıl öğrenileceğini belirlemesi.
  • Kaynakların uygun şekilde kullanılması ve sonuçları rapor etmesi.
  • Öğrenme sürecinde kendi öğrenmesini değerlendirmesi.
Oluşturma: Yapılan araştırma sonucunda bilgi toplama aşamasının sonuna gelindiğinde, öğrenen bilgiler arasında ilişki kurmaya başlar.
Tartışma: Bu aşamada öğrenen kendi bilgilerini başkaları ile tartışır ve başkalarına aynı problemle ilgili görüşlerini ve edindiği deneyimleri sorar. Bilgilerin paylaşılması bir sosyal öğrenme ortamı çabasının bir ürünüdür.
Değerlendirme: Değerlendirme ya da diğer bir ismi ile yansıma, ele alınan probleme geri dönerek elde edinilen bilgi ışığında nasıl bir çözüm önerisi getirildiği üzerinde düşünme aşamasıdır.

BAĞLI ÖĞRENME
1990 yılında John Bransford liderliğinde geliştirilmiştir. Sosyal yapılandırmacı öğrenmenin uygulama modellerinden biridir. Bağlı öğretim, öğrencileri problem tabanlı bir hikaye bağlamına yerleştirerek onlara otantik roller vermeyi içerir. Öğrencilerin bağlı öğrenme ortamında problemin çözümü için bilgi ve becerilerini bir bütün halinde kullanması (tümdengelim) beklenir. Gerçekçi problemleri çözmek için küçük gruplar halinde çalışılır.

ELEŞTİREL DÜŞÜNME

Eleştirel düşünme, kusursuz ve eksiksiz düşünceyi ortaya çıkarmak için disiplinli ve özdenetimli düşünme şekli olarak tanımlanabilir.
Gözlem ve bilgiye dayanarak sonuçlara ulaşma olarak da tanımlanabilir.
Bu tür düşünme, açık, anlaşılır  ve tutarlıdır.
Belirgin, eksiksiz, kendine özgü, konu ile ilişkilidir.
Konu değişince yaklaşım tarzı, bakış açıları değişebilir.
Bu tür düşünme derinlemesine bir inceleme ve tartışmanın tüm önemli öğelerini kapsar.
Eleştirel düşünme ile öğrenciler daha önceden bildikleri her şeyi uygular ve kendi düşüncelerine değer biçip onu değiştirebilir.
Eleştirel düşünme, temelde bilgiyi etkili bir biçimde elde etme, değerlendirme ve kullanma yeteneği ve eğilimine dayanır.
YANSITICI ÖĞRETİM
Yansıtıcı öğretim; başkalarına önem vermeyi ön plana çıkaran, öğretimde yapılandırmacılığı esas alan bir sorgulama yaklaşımı ve yaratıcı sorun çözme etkinlikleri bütünüdür (Henderson, 1996 akt. Bölükbaş, 2004).

Yansıtıcı öğretim araştırmaya dayalıdır ve sistematik olarak deneyimlerin sorgulanmasıyla başlar. Buna bağlı olarak da öğrenme-öğretme sürecinde ortamın ve çalışma koşullarının göz önüne alınıp öğretmenin bu süreçle ilgili etkin düşünmesi ve gerekli kararları almasıyla devam eder 

AĞ ARAŞTIRMASI(WEBQUEST)
 
Ağ araştırması 1995 yılında Dodge tarafından geliştirilmiştir. Ağ araştırması öğrencilerin bilgilerin tümüne ya da bir kısmına internet kaynaklarından ulaştığı araştırmalardır.

MOBİL ÖĞRENME
Mobil öğrenme, bireylere ihtiyacı olduğu anda, ihtiyaç duyduğu kadarını ve kendi istediği şekilde öğrenme fırsatını sunmaktır. Dolayısıyla öğrenme süreçlerinde öğrenen kontrolü ve öğrenmenin ağ ortamında gerçekleşmesinden dolayı informal öğrenme artmaktadır. Ayrıca mobil teknolojilerin kişiselleştirmeye olanak tanıması, öğrenme ortamlarının kişiselleştirilebilmesini de kolaylaştırmaktadır.
Bu sayede bilgiye gerektiği yerde ve zamanda erişme şansı bulan öğrencilerin öğrenmeleri de kolaylaşmış ve bu durumdan hem öğrenciler hem de öğreticiler memnun olmuştur. Sonuçta insan hayatını olumlu veya olumsuz etkileyecek bir konunun öğrenilmesinin önemi ortadadır.


İkinci konumuz ise Web 2.0 ve bilişim teknolojileri öğretimidir. Burada web 2.0 ile web 1.0 arasındaki farkları, web 2.0 araçlarını gördük.


WEB 1.0 ve WEB 2.0 FARKLARI
Web 1.0
Web 2.0
Tek yönlüdür
İki yönlüdür
Pasiftir
Aktiftir
Statiktir
Dinamiktir
Kapalı Kodludur
Açık Kodludur
Göz Aktiftir
El Aktiftir
Kişi yada Şirket odaklıdır
Topluluk odaklıdır
Taksonomi (Sınıflandırma)
Folksonomi (Etiketleme)

PODCAST
Podcast, internet üzerinden otomatik olarak indirilebilen ve dijital formatta yer alan, müzik veya konuşmadan oluşan bir programdır.
Podcastler, RSS üzerinden internete sunulur. Ses veya videolardan oluşan bu medya içerikleri podcasting sitesine yüklenebilir. Böylece RSS dosyaları medya dosyasının web adresine sahip olur. Bir kullanıcı bu kaynağı dinlemek istediği zaman siteye abone olur. 

WİKİLER
Wiki sayfaları herkesin oluşmasına katkı sağladığı bir sanal ansiklopedidir. Tüm bireylerin bu sayfalara erişerek bir konu hakkında yazılmış olana bir bilgiyi değiştirebilecekleri özgür bir ortamdır. Yani wiki uygulamaları birer açık kaynak ortamlarıdır. Açık kaynak ortamı, acık geliştirici gruplar tarafından geliştirilen ve
isteyen herkesin kullanabileceği bir bilgi türüdür.

Wikiler eğitimde bir dersin öğretiminde kavramlar sözlüğü olarak kullanılabilmektedir. Bu derste gecen kavramları bu ortamda paylaşıp diğer kavramlarla nasıl ilişkilendirebileceklerini öğrenme öğretme surecine dahil edebilmektedir. Ayrıca wiki sayfalarında bir kavram açıklaması içerisinde gecen başka kavramlara linkler oluşturulmaktadır. Bu da öğrenenin bir kavram açıklaması içerisinde gecen başka bir kavram ile karsı karsıya geldiğinde bu yeni kavramı arama zorluğunu çekmeden ulaşmasını sağlamaktadır.
Vikipedi

Vikipedi yani Wikipedia, ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz bir internet ansiklopedisidir. Wiki teknolojisi kullanılarak hazırlanmıştır.


BLOG
Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. İngilizcedeki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder