31 Aralık 2018 Pazartesi

DÜNYA OKULU


KİTAP HAKKINDA
Kitap Adı: Dünya Okulu
Yazar Adı: Salman Khan
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı:216
Baskı Sayısı:10
Dil: Türkçe
Çeviren: Cem AKAŞ
Basım Tarihi:1.Baskı: İstanbul, Kasım 2014
KİTAP ÖZETİ
1.Bölüm Öğretmeyi Öğrenmek
Salman Khan ve kuzeni Nadia arasındaki Nadia’nın sınavda düşük not almasından Khan Academy’nin kuruluşuna kadarki olan süreç anlatılır. Kitapta şöyle ifade edilir: Her öğrencinin zeki olduğunu ve ayrıca bir seviye belirleme sınavına göre insanları başarılı veya başarısız olarak gruplandırıp etiketlemenin doğru olmadığını yazar dile getirir.
Salman Khan Nadia’nın zeki bir öğrenci olduğuna inanır. Öğretmenlik eğitimi almadan sadece deneyerek bu eğitim serüvenine girmiştir. Kitapta şöyle bahsedilir: "Öğretmek bence apayrı bir beceri hatta yaratıcı, sezgisel ve son derece kişisel bir sanat".(23.sayfa)
Tabii burada Salman Khan artık kuzeni gibi tüm öğrencilerin farklı ve doğru bir sistemle eğitilmesi gerektiğini zanneder. Bunun sonucunda ise ilk olarak kuzeni ile telefondan ders anlatmaya başlamıştır. Daha sonra bu basit bir video çekimleri ile devam etmiştir. Kuzeninin bu konuyu yapabileceğine inandırıp kendine güvenmesini sağlamıştır. Nadia bu konuyu artık öğrenmiştir ve daha önce neden yapamadığı konusunda kendine kızmıştır. Ve en sonunda artık Nadia sınavlarında hep başarılı olmuştur.
Kimi insanlar hızlı öğrenirler kimileri ise yavaş öğrenirler. Bu bize hızlı öğrenen bireylerin daha başarılı olduklarını göstermez, yavaş öğrenen bireylerin ise başarısız olduğunu göstermez.
Salman Khan bu konuda tekrar etmenin çok önemli olduğunu düşünür. Bu yüzden çektiği videoları youtube aktarıp öğrencilerin konuyu tekrar ederek o konuyu daha iyi öğrenmelerini sağlar. Bunun sayesinde tüm öğrenciler istediği her an her yerden eksik gördükleri veya tekrar izlemek istedikleri konuları tamamlayabileceklerdir.
Kitapta dikkat sürelerinden de bahsedilmiştir. Bu süreler eğitimciler tarafından 10 ile 18 dakika arasında belirlenmiştir. Bu dakikadan sonra ders ne kadar güzel, öğretmen ne kadar iyi olursa olsun öğrencilerin dikkat dağınıklığı yaşadığı belirtilmiştir. Bu konuyla bağlantılı olarak Salman Khan kitapta şöyle ifade eder: "eğer dikkat süresi 10 ile 18 dakika ise, sınıf dersleri neden yine de bir saat sürmeliydi?"(33.sayfa)
Kitapta geleneksel eğitimin belli zaman aralığında ve belli yerlerde olduğundan tüm öğrencilerin tam öğrenme gerçekleştiremediğini ifade etmiştir.
 Bununla birlikte Khan Academy öğrencilerin aktif öğrenmelerini, öğrenmenin istekli olarak gerçekleşmesini ve öğrenme sürecinin nerede ve ne zaman gerçekleştirileceğinin özgürlüğünü sağlar ve öğrencileri motive eder.


2. Bölüm Parçalanmış Model

Kitapta şöyle ifade edilir: “Standart eğitim modelinin temelleri kayda değer ölçüde inatçı ve tek tip.”
Salman Khan geleneklerin sorgulanması gerektiğini düşünür. Geleneksel okullarda okul yönetiminin belirlediği saatte okula gidilir, öğrenciler 40 dakika boyunca yerlerinde öğretmenlerini dinlerler. Öğretmenler müfredatın dışına çıkmadan dersleri ezbere olduğu gibi anlatır.

Kitapta çıraklık sisteminden bahsedilmiştir. Burada ilk kez eğitimin çevreyle öğrencinin etkileştiği ve aileden uzaklaşıldığı ifade edilir. Bu çıraklık sisteminde usta öğretir, öğrenci ustanın dediklerini yapar ve bu şekilde öğrenir. Çıraklık sisteminde öğrenci yaşayarak öğrendiğinden bilginin kalıcılığı artmış olur.

Salman Khan aynı zamanda Prusya modelinden de bahsetmiştir. Bu model K-12 eğitimi denilen kurallara maruz kaldığımız eğitim yöntemidir. Prusya modelinin amacı kuralları benimseyen sadık kalan tek tip öğrenciler yetiştirmektir. Bu model yüzünden öğrencilerin kendine olan güvenleri ve eleştirel düşünme yetenekleri yok oluyor.
Kitapta geleneksel öğretimde öğrencilerin dersleri tam anlamıyla öğrenemediklerini, sadece not için derse çalıştıklarını ifade etmiştir. Öğrenciler üst sınıfa geçtiğinde aynı konunun devamı şeklinde yeni bilgi öğretildiğinde kendini başarısız olarak sayar ve kötü hisseder. Kitapta bu konuyla alakalı şöyle ifade edilir: “Çünkü öğrencimiz, gravyer peyniri gibi öğrenimin kurbanı olmuş. Dışarıdan bakıldığında eksiksiz görünüyor ama eğitimi deliklerle dolu.” (77. Sayfa)

Salman Khan öğrencilerin sınıfta işlenenleri gerçek hayatta nasıl uygulayacağını bilmeleri gerektiğini ifade eder. Ve test sonuçlarıyla öğrencinin kesin bir değerlendirmeye tabi tutulamayacağını ifade eder. Bunun mümkün olması için testlerin iyi tasarlanmış olması gerektiğini savunur.

Salman Khan her öğrencinin öğrenme süresinin farklı olduğunu ifade eder. Khan Academy bu farklı öğrenmeleri ortadan kaldırmak için kurulmuştur.

3.Bölüm Gerçek Dünya

Salman Khan bu bölümde eğitimin bu durumunu eleştirmenin kolay olduğunu bu durumu düzeltmenin ancak paradigmaları değiştirerek gerçekleşebileceğini ifade eder.

Khan Academy yazılımının yazılmaya nasıl başlandığını, kimlerin yardımcı olduğundan bahsedilmiştir. Salman Khan Video derslerinde binlerce öğrenciye ulaşıyorken gerçekte hiçbiriyle etkileşimde bulunmuyordu. Salman Khan’dan bu yazılımla birlikte projesini bir okulda uygulanması istenmiştir.

 Bu projeyle birlikte Salman Khan sınıfları seviyelerine göre ayırmıştır. İleri seviyedeki öğrencilerin bir süre sonra eksik oldukları konuda geri kaldıkları, düşük seviyedeki öğrencilerin ise sıfırdan başlayıp ileri seviyedeki öğrencileri geçtiği gözlenmiştir. Kitapta Los Altosu Deneyi sayesinde 5. ve 7.sınıf olmak üzere iki tane pilot sınıf seçiliyor. Beşinci sınıfların başarılı bir test sonucu oluyor yedinci sınıfların ise alttan birçok bilgi eksiklikleri olduğu için deneyde başarılı olamıyorlar. Kitapta öğrencilerin aktif bir şekilde eğitime katılmaları gerektiği ifade edilmiştir. Eğlenerek, oyunlar oynayarak yeni fikir ve yeni bir icat ortaya koyarak daha iyi bir eğitim alınacağını ifade etmiştir. Kitapta Khan Academy projesinin çok ilerlediğini ve Salman Khan’ın artık serbest yatırım işinden ayrıldığını ifade eder.


4. Bölüm Dünya Okulu

İklim, insanlar ve eğitim kısacası her şey değişiyor. Bu değişim eğitim açısından ya olumlu ya da olumsuz bir değişim gösteriyor.
 Bu bölümde farklı yaşlarda öğrencilerin kaynaşmasının gerekliliği üzerinde duruluyor. Bu durum kitapta şöyle ifade edilmiştir: “Geleneksel sınıf öğretimi dünyanın en yalnız işlerinden biridir. Etrafı bir öğrenci deniziyle çevrili öğretmen körfezdeki bir yalnız kaya gibidir. “ (170. Sayfa) Kitaptaki bu benzetme geleneksel eğitimi en güzel şekilde açıklamıştır. Çünkü geleneksel eğitimde öğrenciler pasif bir rol oynadığını, tüm bilgileri öğretmenlerinden aldığını ifade etmiştir. Kitapta bahsedilen bu kurallara uyan tek tip öğrenci yetiştirmenin hiç doğru olmadığından bahsedilmiştir.
Salman Khan farklı olarak öğrencilerin diledikleri gibi davranmaları gerektiğini savunmuş ancak bu şekilde ideal bir sınıf ortamı olacağını ifade etmiştir. Kitapta yaz tatillerinin anlamsız olduğu savunulmuştur. Bunun öğrencilere hiçbir fayda sağlamadığını, öğrendikleri her bilginin unutulduğunu ve öğrencinin eğitimden uzaklaştığını savunmuştur.

Salman Khan hayalindeki okulun yaz tatili diye bir şey olmaksızın öğrencinin istediği zaman tatil yapmasını ifade etmiştir. Bununla birlikte öğrenci de eğitimden uzaklaşmayacaktır. Yazarın amacı öğrencilerine tam bir öğrenme imkânı sunmak istemesidir.

Salman Khan kitapta her çocuğun ailesi için değerli olduğu, her ebeveynin çocuğunun iyi bir eğitim alması gerektiğini ifade etmiştir. Fakat hiç kimsenin eşit standartlar ve şartlar altında olmadığını ifade etmiştir. Salman Khan bilgisayar temelli eğitimin şartları herkes için eşitleyeceğini düşünmüştür. Ki zaten Khan Academy’nin amacı “Eğitimde fırsat eşitliği için, herkese, her yerde, dünya standartlarında, ücretsiz eğitim.”






YORUMUM
Khan Academy‘nin nasıl kurulduğunu ve nasıl geliştirildiğini öğrendim. Eğitimle alakalı hiçbir bilgiye sahip olmayan birisinin başarı hikâyesi beni etkiledi.  Sıfırdan başlayıp hiç vazgeçmeden her defasında yenileyerek ve geliştirerek binlerce, milyonlarca öğrenciye ulaşabilmesi beni etkiledi.

Öğrencilere eğitim verilirken onların anlayabileceği şekilde verilmesi gerektiğini anladım. Burada anlatış şekli de önemliydi. Eski bilgiyi daha tam oturtamadan yeni bir bilgiyi öğrenemeyeceğimizi, bu bilginin tam olabilmesi için konuyu temelinden öğrenmenin gerektiğini öğrendim. Öğrencilerin öğrenirken serbest olması gerektiğinin belli kurallar dâhilinde tek tip bir birey olarak yetiştirilmemesi gerektiğini anladım.

Ev ödevi konusunda ise öğrencilerin çoğu verilen ödevlerin kolay, amaçsız ve çok fazla olduğunu söyleyip bunun tam aksine kısa ve zor olmasını istemişlerdi. İşte tam burası benim için önemliydi çünkü bende çok fazla ödevden yana değilim.
Bu kitap şu anda aldığım eğitimi bana sorgulattı. Öğrencileri bir sınıfa sokup saatlerce oturmalarını ve dinlemelerini beklemenin çok gülünç olduğunu düşünüyorum. Bu kitap not vermenin geleneksel eğitim için hiç uygun olmadığını ve gereksiz bir ölçme aracı olduğunu düşündürmeye başladı.
Yaz tatillerinin anlamsız olduğunu bana hissettirdi. Çünkü zaten Salman Khan’ın yaptığı gibi bir eğitimle karşı karşıya kalsaydık her öğrenci istediği zaman istediği yerde tatilini yapabilecekti.
Benim bölümümle de yakından alakalı, bilgisayarı ve teknolojiyi verimli ve etkin kullanıldığında faydaları vardır. Bilgisayar destekli eğitimin geleneksel eğitimle birleştirilip faydalanılması gerektiğinin eğitim açısından verimli olacağını ve katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Benim şu anda geleneksel eğitimden yararlanabiliyorum ama benim gibi olamayan birçok arkadaşımın olduğunu da biliyorum. Bu nedenle bu eğitimin herkes açısından uygun olmadığını düşünüyorum. Bu durumun Khan Academy’nin tanımını bozduğunu düşünüyorum. ““Eğitimde fırsat eşitliği için, herkese, her yerde, dünya standartlarında, ücretsiz eğitim.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder