Bugünkü derste Bilişim Teknolojileri Öğretimi Mevzuatı ve Bilişim Teknolojileri Öğretmen Yeterlikleri konularını işledik. Bilişim Teknolojileri Öğretimi Mevzuatı konusunda Milli Eğitim Temel Yasası, Bilişim Teknolojileri Eğitimi Mevzuatı, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri Görev ve Çalışma Esasları başlıklarını işledik. Milli Eğitim Temel Yasası, Türk milli eğitiminin çerçevesini çizen ilkeleri ve esasları düzenler. Bu kanunun numarası; 1739 ve kabul tarihi ise; 14/06/1973 tür. Bu temel kanunun kabul edildiği tarihten sonra bazı eklemeler ve çıkarmalar da yapılmıştır. Yasa 7 kısımdan oluşmuştur. Bunlar;
a) Genel Esaslar ve Temel İlkeler
b) Genel Hükümler, Örgün Eğitim ve Yaygın Eğitim
c) Öğretmenlik Mesleği
d) Okul Binaları ve Tesisleri
e) Eğitim Araç ve Gereçleri
f) Eğitim ve Öğretim Alanındaki Görev ve Sorumluluklar
g) Son Hükümler
Milli Eğitim Mevzuatı içinde yer alan bazı kurallar bilişim teknolojileri eğitimine ve öğretmenlerine dairdir. Bunlar;
a) Resmi yazılar; bilgisayar öğretmenlerinin görevleri, bilgisayar koordinatör öğretmenlerinin görevleri, il bilgisayar koordinatör öğretmenlerinin görevleri, ilçe bilgisayar koordinatör öğretmenlerinin görevleri, eğitici bilgisayar formatör öğretmenlerinin görevlendirme ve çalışma esasları.
b) Genelge ve Yönergeler; bilgi ve iletişim teknolojileri araç ve ortamlarının eğitim etkinliklerinde kullanım yönergesi, bilgi teknolojilerinin kullanımı konulu genelge, görev talimatı, öğrenci yarışları, bilgisayarlı eğitime destek konulu genelge, okullarda bilgisayar laboratuvarının işletilmesi.
c) BT Sınıfları İşlemleri; arıza takip formu, bilgisayar laboratuvarının kullanılması, BT araç listesi, BT demirbaş listesi, bilgisayar kimlik belgesi, okul ağ haritası ve IP listeleri, BT sınıflarının kullanım süreleri takip formu.
d) Bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmen İşlemleri; okul bilgi formu, BT formatör öğretmen yıl sonu çalışma raporu örneği, okul formatörünün aylık BT sınıf raporu, BT sınıfları değerlendirme formu iller için ve ilçeler için.
e) Okul Web Sitesi; 8846 sayılı web siteleri konulu genelge, MEB internet web sitesi genel kuralları, web yayın ekibi toplantı tutanağı örneği, web sitesi değerlendirme kriterleri.
BT Öğretmenlerinin Görevlendirmeleri;
a) Bilgisayar Öğretmeni; MEB tarafından ataması yapılan, okullarda bilgisayar derslerini vermekle yükümlüdür.
b) Okul Bilgisayar Koordinatör Öğretmeni; Okullarda bilgisayar öğretmenleri arasından seçilen ve koordinasyonu sağlayan bilgisayar öğretmenidir.
c) Eğitici Bilgisayar Formatör Öğretmeni; il ve ilçelerde eğitim müdürlüklerinde görevli, bilişim teknolojileri alt yapı ve eğitim ihtiyaçlarını belirler.
d) İl Bilgisayar Koordinatör Öğretmeni; eğitici bilgisayar öğretmenleri arasından seçilen il düzeyinde koordinasyonu sağlayan öğretmendir.
e) İlçe Bilgisayar Koordinatör Öğretmeni; eğitici bilgisayar öğretmenleri arasından seçilen ilçe düzeyinde koordinasyonu sağlayan öğretmendir.
Bilişim Teknolojilerinde Öğretmen Yeterliklerinde;
a) Öğretmen Mesleği Genel Yeterlikleri;
1.Kişisel ve Mesleki Değerler-Mesleki Gelişim; öğretmenden beklenen kendisi ve öğrencileri hakkında olumlu bakış açısına sahip olması gerekli.
2. Öğrenciyi Tanıma; öğretmenin öğretme-öğrenme süreci boyunca beraber olduğu öğrencisinin özelliklerini tanıması ve öğretim etkinliklerinin öğrenci özelliklerine uygun olarak planlanmasının gereği vurgulanmıştır.
3. Öğretme ve Öğrenme Süreci; öğretmenden beklenen, öğrenci merkezli bir öğrenme ortamını öğrencilerin bilgi ve yaşam tecrübelerini, fiziksel ve çevresel şartlarını da dikkate alarak planlaması ve uygulamasıdır.
4. Öğrenmeyi, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme; öğretmen öğrencilerinin kendi gelişimlerini ve akranlarını değerlendirmeleri için stratejiler geliştirir.
5. Okul, Aile ve Toplum İlişkileri; çevrenin öğrenme üzerindeki etkisinin kabul etmekte ve öğretmene çevreyi tanıma görevi vermektedir.
6. Program İçerik ve Bilgisi; öğretmenin, formal eğitimin en temel ögesinin gereklerini yerine getirebilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Bilişim Teknolojileri Özel Alan Yeterliklerinde;
1. Öğretim Sürecini ve Ortamını Tasarlama, Planlama ve Düzenleme; öğretmenin alanla ilgili süreci planlaması, gerekli teknolojileri kullanarak kaynakları hazırlaması, öğretim ortamını düzenlemesi gereklidir.
2. Teknolojik Kavramlar ve Uygulamalar; öğretmenin mesleki bilgisini etkili kullanması ifade edilmektedir.
3. Öğretme-Öğrenme-Program; öğretmenden bazı konularda teknolojiden faydalanması istenmektedir.
4. Gelişimi İzleme ve Değerlendirme; öğretmenin, genel ölçme ve değerlendirme stratejilerine sahip olması gereklidir.
5. Okul, Aile ve Toplum İlişkileri, Etik ve Sosyal Konular; öğretmen, öğrencilerin teknolojiyi kullanabilmelerini sağlarken faydalarının en üst seviyeye çıkarır, sakıncalı ve tehlikeli durumların engellenmesi için sürekli bir şekilde okul, aile ve toplumun diğer fertleriyle bir iletişim halinde olur.
6. Mesleki Gelişim; öğretmenlerin teknolojinin değişim hızını dikkate alarak güncel teknolojiyi takip etmesi ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.
Öğretmen Teknolojik Yeterliklerinde;
1. Öğrencilere öğrenme konusunda yardımcı olur ve onları motive eder.
2. Teknolojinin iş hayatında etkin kullanımı konusunda diğer öğretmenlere model olur.
3. Dijital vatandaşlık yükümlülükleri konusunda model olur
4. Mesleki gelişim ve liderlik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder