9 Ekim 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ YORUMU1


Bugün derste alana özgü temel kavramlar ve öğretim teknolojilerinin tarihsel gelişimi konularını işledik. Alana özgü temel kavramlar konusunda ilk önce arkadaşlarımız balon etkinliği yaptılar kağıtların denk geldiği arkadaşlara sorular sordular. Bu sorularla arkadaşlarımız anlatımdan önce ve anlatımdan sonra ne kazandığımızı görmek istediler ki bence gayet güzeldi. Anlatımlarını bir slaytla desteklediler ve arada videolar eklemişler videolar konuyu anlamama yardımcı oldu. Benim dersten anladıklarım öncelikle kendi alanımıza özgü kavramlardı. Eğitimin her yerde olduğu öğretimin ise okul gibi belli alanlarda ve belli saatlerde olduğudur. Tabiki web tabanlı öğrenme, internet destekli öğrenme modellerini de görmüş olduk. Bu konuda bazı önemli kavramlara değinildi "eğitim, öğretim, eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, bilgisayar destekli öğretim vb..) İnternet destekli işbirlikçi öğrenme, öğrencilerin çevrimiçi araçları kullanarak gruplar halinde çalışmalarıdır. Mobil öğrenme, kablosuz cihazlarla ya da mobil iletişim araçları ile istenilen bilgiye ulaşmaktır. Skinner gibi aslında alanda çok önemli rol oynayan bir adamı ve yaptığı ilk soru cevap makinesini görmüş oldum.Derste ENIAC tan sonra ilk bilgisayar sisteminin IBM-360 gibi önemli bir bilgisayarın bizim ülkemizde yapıldığını öğrendim.Yine uzaktan öğretimi, çevrimiçi öğrenmeyi, e-öğrenmeyi.. bu konuda gördük. Uzaktan eğitimin öğrenci ve öğretmenin aynı zaman ve ya mekana ihtiyaç duyulmadan öğrenci merkezli olacak şekilde sunulan bir eğitim türü olduğunu gördük. Çevrimiçi öğrenmede öğrenci kendi istekleri doğrultusunda hareket ediyordu. E öğrenmede ise elektronik ortamlar kullanılarak bir öğrenme sağlanıyordu.  

Öğretim teknolojilerinin tarihsel gelişimi konusunda ise yine Yunus ve Ali Abi slaytlarla ve video ile anlatımlarına destek verdiler. Dersten çıkardığım sonuç ise bu öğretim teknolojilerinin aslında sadece bir makine, telefon, bilgisayar gibi aletlerden değil bir resimli kitap veya bunun gibi aklımıza gelecek her türlü eğitimi kapsadığını öğrendim. Öğretim teknolojilerinin belli bir tarihinin olmadığını bunun çok daha öncelere 1600'lere de dayanabildiğini öğrendim ama bunun ilk başlangıcının Comenius un yazdığı "Orbis Pictus" adlı eseri olduğunu anladım. ÖT' nin tanımının 1963, 1972, 1977, 1994, 2007 tarihlerinde değiştiğini gördüm. Bunun da önemli sebepleri vardı her çıkan yeni icatlarda ya da savaşlarda ona göre bir eğitim sistemi ve ona göre de bir tanım gelmiştir. Ve tarihlere göre tanımları etkileyen diğer faktörler sırasıyla görsel hareket, kayıtlı ses, hareketli görüntü, sınırlı etkileşim, çoklu ortam ve sosyal ağlardır. Farklı tarihlerde yapılan tanımların benzer yönleri de vardı. Bu benzerlikler ise; süreç, kaynaklar, tasarım, geliştirme, kullanım, yönetim, değerlendirme, öğrenme, uygulamadır.1970 lerde DAVİ nin ismi AECT olmuştur. Yani Görsel-İşitsel Öğretim Birimi, Eğitimsel İletişim ve Teknoloji Derneği adını almıştır.  En son olarak tanımın 2007 de yapıldığı ve adına ise eğitim teknolojileri denildiğini gördük. Dersin sonunda ise bir soru sordum arkadaşlarıma.  "Neden tarihten tarihe değiştikçe öğretim veya eğitim teknolojileri adını aldı?" şeklinde. Ve onlarda bana "Bu eğitim teknolojileri ve öğretim teknolojileri dediğimiz şey aslında aynı tanımı içeriyor bu yüzden sadece ad olarak hangisinin konulması gerektiğine karar verilmiştir" cevabını verdiler. Ama bence tanımlarda ve bu tanımları etkileyen etkenler yüzünden eğitim yani her yerde verilir. Bu sadece okullarda değil denmiştir ya da bazılarında ise öğretim yani sadece belirli yerlerde verilmeli denmiştir bu yüzden sürekli değişime uğramıştır. Arasındaki farkı ayrıştıramadığım eğitim teknolojisi ve öğretim teknolojisinin farkının aslında olmadığını anladım. Ve son olarak ta zaten 2007 de eğitim teknolojileri adını almıştır çünkü eğitimin her yerde verildiğine inanılmıştır.
Her iki konuda da slayt video kullanıldı sorular soruldu ve tartışma ortamı yaratıldı. Alana özgü temel kavramlarda etkinlik düzenlendi ama öğretim teknolojilerin tarihsel gelişimi konusunda etkinlik olmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder