30 Ekim 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 4


Bugünkü derste öğrenci özellikleri ve bilişim teknolojileri öğretim programı konularını işledik. Öncesinde 2 ülkenin eğitim sistemi hakkında konuştuk. 1. si Singapur’du. Son yıllarda yapılan PISA ve TIMMS’de Singapur önemli başarılar elde etti. Singapur’un 2011 TIMMS sonuçları incelendiğinde 8. sınıf düzeyinde matematik başarı puanı 611 puanla ikinci sırada; fen ve teknoloji başarısı 590 puanla birinci sırada; 4. Sınıf düzeyinde matematikte 606 puanla birinci sırada; fen ve teknoloji alanında da 583 puanla ikinci sırada yer aldığı görülmektedir (TIMMS, 2011). Singapur’un 2015 TIMMS 8. sınıf düzeyinde matematik başarı puanı incelendiğinde 621 puanla birinci sırada; fen ve teknoloji başarısı 597 puanla birinci sırada; 4. Sınıf düzeyinde matematikte 618 puanla birinci sırada; fen ve teknoloji alanında da 590 puanla birinci sırada yer almaktadır (TIMMS, 2011; TIMMS, 2015). Singapur 2009 yılında ilk defa katıldığı PISA’da okuma becerileri alanında 526 puanla beşinci sırada; matematik okuryazarlığında 562 puanla ikinci sırada; fen okuryazarlığında ise 542 puanla dördüncü sırada; 2012 yılında okuma becerileri alanında 542 puanla üçüncü sırada; matematik okuryazarlığında 573 puanla ikinci sırada; fen okuryazarlığında ise 551 puanla üçüncü sırada; 2015 yılında okuma becerileri alanında 535 puanla birinci sırada; matematik okuryazarlığında 564 puanla birinci sırada; fen okuryazarlığında ise 556 puanla birinci sırada yer almayı başardığı görülmektedir.
2.'si ise Güney Kore’dir. Sadece Güney Kore’de değil, Uzak Doğu’nun büyük kısmında eğitim işi son derece disiplinli ve katı, Bu ülkeler arasında Güney Kore; en aşırı uçtaki ve tartışmasız en başarılı ülke olarak diğerlerinden ayrılarak öne çıkıyor. Güney Kore’de sosyoekonomik merdivenin basamaklarını başarıyla tırmanmanın ve güvenli bir iş bulmanın tek yolu bir sınavdan çıkıp diğerine girmek üzerine şekilleniyor. Güney Kore’deki okuryazarlık oranı yüzde 100′e ulaştı, ayrıca Güney Kore, uluslararası karşılaştırmalı başarı testlerinde en ön sıralarda yer alıyor. Çocuklar yıl boyunca hem okulda hem de özel öğretmenlerle ders yapıyor.
Sonrasında 1. Grup öğrenci özellikleri hakkında bir sunun yaptılar. Öğrenci özelliklerinde cinsiyet etkisini gördük. Cinsiyet etkisinde arkadaşlarımız kızların olumlu bir bakış açısının olduğunu erkeklerin çok fazla olumlu bakmadığını ama daha sonra erkeklerin okul dışında bilgisayarla daha fazla zaman geçirdiğini söylediler ve erkeklerin daha olumlu baktıklarını söylediler. Bilişsel gelişimde ise birçok kuramın olduğunu ama Piaget’nin kuramının kullanıldığını söylediler. Piaget’nin bilişsel gelişim evreleri; algı ve motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemsel dönem, soyut işlemsel dönem.  Algı-Motor; 0-2 yaş arasını kapsar ve refleks ağırlıklıdır. İşlem öncesi; 2-7 yaş arasını kapsar ve ben merkezcldir. Somut işlemsel; 7-14 yaş arasını kapsar ve olaylara en fazla bir alternatif düşünülür. Somut işlemsel; yetişkinler, bilişsel gelişim tamamlanır, algoritma ve programlama için uygundur.
Ön bilgi konusunda; öğrenciler kendilerini bilişimle ilgili belli alanlarda diğer konulara göre daha iyi yetiştirmiş olabilirler. Öğrenciler arasında bu ön bilgi farklılıklarını aşmak için akran işbirliği yapılmalıdır.
Düşünme stillerinde; tek boyutlu düşünme stilleri vardır, Bunların içerisinde; görsel-işitsel düşünme, alan bağımlılık ve alan bağımsızlık, sağ ve sol beyindir.
İlgi, istek ve tutumda; not verilmemesi öğrencilerde isteksizliğe yol açıyor. Yine cinsiyette erkekler daha çok ilgilidir, bilgisayar oyunları oynanır okul dışında.
Bilişim teknolojileri öğretim programında; öğretim programının öğeleri vardır. Bunlar; hedefler/kazanımlar, kapsam/içerik, öğrenme-öğretme durumları, değerlendirme öğelerinden oluşur.
Türk milli eğitim sistemi içerisinde öğretim programların geliştirilmesi ve uygulanması Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca yapılır.
Öğretmenlerin ve yöneticilerin derse karşı tutumları vardır. Yöneticiler alan öğretmenlerine tamirci gözüyle bakıyorlar ve okuldaki bilgisayarların bakımından sorumlu tutuyorlar.


23 Ekim 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 3

Bugünkü derste Bilişim Teknolojileri Öğretimi Mevzuatı ve Bilişim Teknolojileri Öğretmen Yeterlikleri konularını işledik. Bilişim Teknolojileri Öğretimi Mevzuatı konusunda Milli Eğitim Temel Yasası, Bilişim Teknolojileri Eğitimi Mevzuatı, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri Görev ve Çalışma Esasları başlıklarını işledik. Milli Eğitim Temel Yasası, Türk milli eğitiminin çerçevesini çizen ilkeleri ve esasları düzenler. Bu kanunun numarası; 1739 ve kabul tarihi ise; 14/06/1973 tür. Bu temel kanunun kabul edildiği tarihten sonra bazı eklemeler ve çıkarmalar da yapılmıştır. Yasa 7 kısımdan oluşmuştur. Bunlar;
a) Genel Esaslar ve Temel İlkeler
b) Genel Hükümler, Örgün Eğitim ve Yaygın Eğitim
c) Öğretmenlik Mesleği
d) Okul Binaları ve Tesisleri
e) Eğitim Araç ve Gereçleri
f) Eğitim ve Öğretim Alanındaki Görev ve Sorumluluklar
g) Son Hükümler

Milli Eğitim Mevzuatı içinde yer alan bazı kurallar bilişim teknolojileri eğitimine ve öğretmenlerine dairdir. Bunlar;
a) Resmi yazılar; bilgisayar öğretmenlerinin görevleri, bilgisayar koordinatör öğretmenlerinin görevleri, il bilgisayar koordinatör öğretmenlerinin görevleri, ilçe bilgisayar koordinatör öğretmenlerinin görevleri, eğitici bilgisayar formatör öğretmenlerinin görevlendirme ve çalışma esasları.
b) Genelge ve Yönergeler; bilgi ve iletişim teknolojileri araç ve ortamlarının eğitim etkinliklerinde kullanım yönergesi, bilgi teknolojilerinin kullanımı konulu genelge, görev talimatı, öğrenci yarışları, bilgisayarlı eğitime destek konulu genelge, okullarda bilgisayar laboratuvarının işletilmesi.
c) BT Sınıfları İşlemleri; arıza takip formu, bilgisayar laboratuvarının kullanılması, BT araç listesi, BT demirbaş listesi, bilgisayar kimlik belgesi, okul ağ haritası ve IP listeleri, BT sınıflarının kullanım süreleri takip formu.
d) Bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmen İşlemleri; okul bilgi formu, BT formatör öğretmen yıl sonu çalışma raporu örneği, okul formatörünün aylık BT sınıf raporu, BT sınıfları değerlendirme formu iller için ve ilçeler için.
e) Okul Web Sitesi; 8846 sayılı web siteleri konulu genelge, MEB internet web sitesi genel kuralları, web yayın ekibi toplantı tutanağı örneği, web sitesi değerlendirme kriterleri.

BT Öğretmenlerinin Görevlendirmeleri;
a) Bilgisayar Öğretmeni; MEB tarafından ataması yapılan, okullarda bilgisayar derslerini vermekle yükümlüdür.
b) Okul Bilgisayar Koordinatör Öğretmeni; Okullarda bilgisayar öğretmenleri arasından seçilen ve koordinasyonu sağlayan bilgisayar öğretmenidir.
c) Eğitici Bilgisayar Formatör Öğretmeni; il ve ilçelerde eğitim müdürlüklerinde görevli, bilişim teknolojileri alt yapı ve eğitim ihtiyaçlarını belirler.
d) İl Bilgisayar Koordinatör Öğretmeni; eğitici bilgisayar öğretmenleri arasından seçilen il düzeyinde koordinasyonu sağlayan öğretmendir.
e) İlçe Bilgisayar Koordinatör Öğretmeni; eğitici bilgisayar öğretmenleri arasından seçilen ilçe düzeyinde koordinasyonu sağlayan öğretmendir.

Bilişim Teknolojilerinde Öğretmen Yeterliklerinde;
a) Öğretmen Mesleği Genel Yeterlikleri;
1.Kişisel ve Mesleki Değerler-Mesleki Gelişim; öğretmenden beklenen kendisi ve öğrencileri hakkında olumlu bakış açısına sahip olması gerekli.
2. Öğrenciyi Tanıma; öğretmenin öğretme-öğrenme süreci boyunca beraber olduğu öğrencisinin özelliklerini tanıması ve öğretim etkinliklerinin öğrenci özelliklerine uygun olarak planlanmasının gereği vurgulanmıştır.
3. Öğretme ve Öğrenme Süreci; öğretmenden beklenen, öğrenci merkezli bir öğrenme ortamını öğrencilerin bilgi ve yaşam tecrübelerini, fiziksel ve çevresel şartlarını da dikkate alarak planlaması ve uygulamasıdır.
4. Öğrenmeyi, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme; öğretmen öğrencilerinin kendi gelişimlerini ve akranlarını değerlendirmeleri için stratejiler geliştirir.
5. Okul, Aile ve Toplum İlişkileri; çevrenin öğrenme üzerindeki etkisinin kabul etmekte ve öğretmene çevreyi tanıma görevi vermektedir.
6. Program İçerik ve Bilgisi; öğretmenin, formal eğitimin en temel ögesinin gereklerini yerine getirebilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Bilişim Teknolojileri Özel Alan Yeterliklerinde;
1. Öğretim Sürecini ve Ortamını Tasarlama, Planlama ve Düzenleme; öğretmenin alanla ilgili süreci planlaması, gerekli teknolojileri kullanarak kaynakları hazırlaması, öğretim ortamını düzenlemesi gereklidir.
2. Teknolojik Kavramlar ve Uygulamalar; öğretmenin mesleki bilgisini etkili kullanması ifade edilmektedir.
3. Öğretme-Öğrenme-Program; öğretmenden bazı konularda teknolojiden faydalanması istenmektedir.
4. Gelişimi İzleme ve Değerlendirme; öğretmenin, genel ölçme ve değerlendirme stratejilerine sahip olması gereklidir.
5. Okul, Aile ve Toplum İlişkileri, Etik ve Sosyal Konular; öğretmen, öğrencilerin teknolojiyi kullanabilmelerini sağlarken faydalarının en üst seviyeye çıkarır, sakıncalı ve tehlikeli durumların engellenmesi için sürekli bir şekilde okul, aile ve toplumun diğer fertleriyle bir iletişim halinde olur.
6. Mesleki Gelişim; öğretmenlerin teknolojinin değişim hızını dikkate alarak güncel teknolojiyi takip etmesi ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

Öğretmen Teknolojik Yeterliklerinde;
1. Öğrencilere öğrenme konusunda yardımcı olur ve onları motive eder.
2. Teknolojinin iş hayatında etkin kullanımı konusunda diğer öğretmenlere model olur.
3. Dijital vatandaşlık yükümlülükleri konusunda model olur
4. Mesleki gelişim ve liderlik

16 Ekim 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

Bugünkü derste öğretim teknolojilerinin Türkiye tarihine bir bakış ve özel öğretim yöntemleri dersleri amaç ve kapsamları konularını gördük. Öğretim Teknolojilerinin Türkiye Tarihine Bir Bakış konusunda öğretim teknolojisinin tarihsel gelişimi incelenmiş ve dönemlere ayrılmıştır. 1920-1935 dönemi, 1935-1950 dönemi, 1950-1984 dönemi. Bu 3 dönemin genel özellikleri, eğitim hareketleri ve teşkilatlanmaları ve öğretim yaklaşımları üzerinde durulmuştur. Bu dönemlerin eğitim politikalarında  genelde millilik, medenilik, batılılaşma, laiklik hakimdir. 1920-1935 döneminde bilgiler daha canlı ve kalıcı olarak vermeyi amaçlayan iş eğitimi ve disiplin ve karma eğitim ilkeleri ön planda tutulmuştur. Bu dönemde deneye, gözlemlere önem verilmiştir. Maarif kongresi açılmıştır. Karma eğitim gerçekleşmiştir. John Dewey bir rapor hazırlamıştır ve bu raporla öğrencilerin okulda öğrendiklerini günlük yaşantılarında kullanmaları gerektiği savunulmuştur. Albert Malshe nin yazdığı  rapor sonrasında İstanbul Darüfünunu, İstanbul Üniversitesi adıyla öğretim sürecine devam etmiştir. Bu dönemde buldurucu yöntem uygulanmıştır. Öğretmenin kavramı direk söylemesi yerine öğrenciye soru-cevap şeklinde araştırarak buldurmayı hedeflemiştir. 1935-1950 döneminde hedeflenen ilke kültürlü insan yetiştirmektir. Hümanizm görüşü eğitim programlarında yer almıştır. Hümanizm ise insan merkezli bir görüştür. Köy enstitüleri gibi bazı kurumlar vardır. Köy enstitülerinde bilgilerin iş içinde öğrenildiği yöntemler kullanılmıştır. Proje tabanlı öğretim hakimdir. Öğrenci sorgular ve araştırır. 1950-1984 döneminde eğitimin araç gereçlerle yapılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. ÖFM (Öğretici Filmler Merkezi) kurulmuştur. Burada filmler çekilmiştir ve yabancı filmler Türkçeleştirilmiştir. Öğretmenler projeksiyon kullanımında kurslar verilmiştir. Okuma yazma bilmeyenler için okuma odaları açılmıştır. Radyo, tv, sinema teknolojileri öğretimde kullanılmıştır. Burada da öğrencinin yaparak, deneyerek, yerinde yaşayarak öğrenmesi hedeflenmiştir.

Özel Öğretim Yöntemleri Dersleri Amaç ve Kapsamı konusunda özel öğretim yöntemleri dersleri ve programlarını, bu dersin kazanımlarını, BÖTE mezunlarının çalışma alanlarının neler olduğunu ve özel öğretim yöntemleri temel kavramlarını öğrendik. Dersin kazanımları arasında; alana ait öğretim programlarını bilmek, alana özgü öğretim ortamlarını bilmek ve planlamak, alana özgü öğretim materyallerini bilmek ve tasarlamak, alana özgü öğretim yöntemlerini bilmek ve planlamak gibi kazanımları öğrendim. Bunun dışında özel öğretim yöntemleri 1 ve 2 olarak iki dönemden oluşur ve 2 saat normal ve uygulamalı olarak verilir. 1. dönem dersinin amacı; alana özgü temel kavramlar, alan öğretimin genel amaçları, kullanılan yöntem, araç-gereç ve materyaller. Daha sonra bu dönemin ders izlencesi gösterilmiştir. 2. dönem dersinin amacı; mikro öğretim uygulamaları. Alana özgü uygulamalar. bilgisayar laboratuar ortamlarının incelenmesi, değerlendirilmesi, eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ve bu dönem dersinin de izlencesi gösterildi.  BÖTE mezunları çalışma alanları; bilişim teknolojileri öğretmenliği, e-öğrenme uzmanı, web tasarımcısı, donanım uzmanı, öğretim tasarımcısı, grafik tasarımcısı. Bu alanların da açıklamaları gösterilmiştir. E-öğrenme uzmanının bu alana hakim olması teknolojiyi iyi bir şekilde eğitimde kullanabilmesi gerekiyor. Web tasarımcısı, web sitelerini belirlenen hedef kitleye, içeriğe ve kurulum amacına göre en uygun şekilde tasarımı sağlar. Donanım uzmanları ise bilgisayarların donanımsal arızalarıyla ilgilenir ve donanım konusunda uzman olmuş kişilerdir. Grafik tasarımcıları içeriğe uygun görselleri tasarlayabilen, ses ve animasyonları hazırlayabilen kişilerdir. Son olarak bazı temel kavramlar anlatıldı. Mevzuat, öğrenci özellikleri, öğretim programı, öğretim yöntemleri, web 2.0, öğretim materyalleri, öğretim ortamı, ölçme ve değerlendirme, mesleki gelişim, mikro öğretim gibi. Mevzuat, böteye dair yayımlanmış olan yürürlükteki hukuki metinleri ifade eder. Öğrenci özellikleri, öğretim içeriğinin ve süreçlerin öğrenci özelliklerine uygun olması önemlidir. Öğretim programı, öğretimim planlı ve programlı bir etkinlik olduğunu söyler. Öğretim yöntemleri,öğretmenlerin alan bilgisinin yanında öğretimde yöntem ve teknik bilgisine de iyi derecede sahip olmaları beklenmektedir. Web 2.0, web teknolojileri açıklanır ve öğretimde yaygın olarak kullanılanlardan örnekler sunulur. Öğretim materyalleri, öğretimin materyallerle desteklenmesi gerektiğini söyler böylece derslerin anlaması daha kolaylaşır. Öğretim ortamı, öğretim hedefleri, içeriği ve süreçleri göz önünde bulundurulup tasarlanan özel ortamlardır. Ölçme ve değerlendirme, seviye tespiti, öğrenme düzeyi, başarının ölçülmesi gibi amaçlarla gerçekleştirilir. Mesleki gelişim, yeni teknolojiye öğretmenlerin her zaman ayak uydurması gereklidir bu yüzden mesleklerinde gelişimleri bu açıdan önem taşımaktadır. Mikro öğretim, öğretmen eğitiminde, mesleğe atanmadan önce öğretmen adaylarının yaşadıkları sınıfta öğretim deneyimi eksikliklerini giderme ve mesleğe geçişten önce öğretmenlik uygulama performansına yönelik geribildirimler alabilmeleri için  önemlidir.

9 Ekim 2018 Salı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ YORUMU1


Bugün derste alana özgü temel kavramlar ve öğretim teknolojilerinin tarihsel gelişimi konularını işledik. Alana özgü temel kavramlar konusunda ilk önce arkadaşlarımız balon etkinliği yaptılar kağıtların denk geldiği arkadaşlara sorular sordular. Bu sorularla arkadaşlarımız anlatımdan önce ve anlatımdan sonra ne kazandığımızı görmek istediler ki bence gayet güzeldi. Anlatımlarını bir slaytla desteklediler ve arada videolar eklemişler videolar konuyu anlamama yardımcı oldu. Benim dersten anladıklarım öncelikle kendi alanımıza özgü kavramlardı. Eğitimin her yerde olduğu öğretimin ise okul gibi belli alanlarda ve belli saatlerde olduğudur. Tabiki web tabanlı öğrenme, internet destekli öğrenme modellerini de görmüş olduk. Bu konuda bazı önemli kavramlara değinildi "eğitim, öğretim, eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, bilgisayar destekli öğretim vb..) İnternet destekli işbirlikçi öğrenme, öğrencilerin çevrimiçi araçları kullanarak gruplar halinde çalışmalarıdır. Mobil öğrenme, kablosuz cihazlarla ya da mobil iletişim araçları ile istenilen bilgiye ulaşmaktır. Skinner gibi aslında alanda çok önemli rol oynayan bir adamı ve yaptığı ilk soru cevap makinesini görmüş oldum.Derste ENIAC tan sonra ilk bilgisayar sisteminin IBM-360 gibi önemli bir bilgisayarın bizim ülkemizde yapıldığını öğrendim.Yine uzaktan öğretimi, çevrimiçi öğrenmeyi, e-öğrenmeyi.. bu konuda gördük. Uzaktan eğitimin öğrenci ve öğretmenin aynı zaman ve ya mekana ihtiyaç duyulmadan öğrenci merkezli olacak şekilde sunulan bir eğitim türü olduğunu gördük. Çevrimiçi öğrenmede öğrenci kendi istekleri doğrultusunda hareket ediyordu. E öğrenmede ise elektronik ortamlar kullanılarak bir öğrenme sağlanıyordu.  

Öğretim teknolojilerinin tarihsel gelişimi konusunda ise yine Yunus ve Ali Abi slaytlarla ve video ile anlatımlarına destek verdiler. Dersten çıkardığım sonuç ise bu öğretim teknolojilerinin aslında sadece bir makine, telefon, bilgisayar gibi aletlerden değil bir resimli kitap veya bunun gibi aklımıza gelecek her türlü eğitimi kapsadığını öğrendim. Öğretim teknolojilerinin belli bir tarihinin olmadığını bunun çok daha öncelere 1600'lere de dayanabildiğini öğrendim ama bunun ilk başlangıcının Comenius un yazdığı "Orbis Pictus" adlı eseri olduğunu anladım. ÖT' nin tanımının 1963, 1972, 1977, 1994, 2007 tarihlerinde değiştiğini gördüm. Bunun da önemli sebepleri vardı her çıkan yeni icatlarda ya da savaşlarda ona göre bir eğitim sistemi ve ona göre de bir tanım gelmiştir. Ve tarihlere göre tanımları etkileyen diğer faktörler sırasıyla görsel hareket, kayıtlı ses, hareketli görüntü, sınırlı etkileşim, çoklu ortam ve sosyal ağlardır. Farklı tarihlerde yapılan tanımların benzer yönleri de vardı. Bu benzerlikler ise; süreç, kaynaklar, tasarım, geliştirme, kullanım, yönetim, değerlendirme, öğrenme, uygulamadır.1970 lerde DAVİ nin ismi AECT olmuştur. Yani Görsel-İşitsel Öğretim Birimi, Eğitimsel İletişim ve Teknoloji Derneği adını almıştır.  En son olarak tanımın 2007 de yapıldığı ve adına ise eğitim teknolojileri denildiğini gördük. Dersin sonunda ise bir soru sordum arkadaşlarıma.  "Neden tarihten tarihe değiştikçe öğretim veya eğitim teknolojileri adını aldı?" şeklinde. Ve onlarda bana "Bu eğitim teknolojileri ve öğretim teknolojileri dediğimiz şey aslında aynı tanımı içeriyor bu yüzden sadece ad olarak hangisinin konulması gerektiğine karar verilmiştir" cevabını verdiler. Ama bence tanımlarda ve bu tanımları etkileyen etkenler yüzünden eğitim yani her yerde verilir. Bu sadece okullarda değil denmiştir ya da bazılarında ise öğretim yani sadece belirli yerlerde verilmeli denmiştir bu yüzden sürekli değişime uğramıştır. Arasındaki farkı ayrıştıramadığım eğitim teknolojisi ve öğretim teknolojisinin farkının aslında olmadığını anladım. Ve son olarak ta zaten 2007 de eğitim teknolojileri adını almıştır çünkü eğitimin her yerde verildiğine inanılmıştır.
Her iki konuda da slayt video kullanıldı sorular soruldu ve tartışma ortamı yaratıldı. Alana özgü temel kavramlarda etkinlik düzenlendi ama öğretim teknolojilerin tarihsel gelişimi konusunda etkinlik olmadı.